Emin terapi merkezi ekibi olarak Ankara oyun terapisi alanında güvenle sizlerin yanınızdayız.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklarla çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlayan bir terapi çeşididir. Çocuklar duygu ve düşüncelerini anlatmakta yetişkinler kadar iyi olmadıkları için kendilerini en iyi oyunlarla anlatırlar. Terapide, çocukların kendilerini rahat ifade edebilmeleri esastır. Bu yüzden yetişkinlere uygulanan terapi çocuklarda işe yaramaz.
Oyun terapisinde çocuğun kendi iç dünyasında yaşadığı duyguların, çatışmaların, sorunların dışa vurulmasına yardımcı olarak çocuğu iyileştirmek amaçlanır.
Oyun Terapisi Kimler İçin Uygundur?
Oyun terapisi 2-11 yaş aralığında çocuklar için uygundur. Çocuklar genelde 2 yaşından itibaren evcilik gibi oynamaya başlarlar. Çocuklar sembolik oyunlar oynamaya başladıklarından itibaren oyun terapisi uygulanabilir.
Hangi Sorunları Yaşayan Çocuklarda Uygulanır?
- Davranış problemleri,
- Ebeveyn kaybı ya da boşanması,
- Uyum problemleri,
- Uyku bozuklukları,
- Yeme bozuklukları,
- Kardeş kıskançlığı,
- Şiddetin, tacizin yarattığı travma,
- Sosyal ilişkilerde yetersizlik,
- Hiperaktivite, Dikkat eksiliği
- Erken yaş depresyonu,
- Tuvalet alışkanlığı sorunları,
- Kaygılar ve korkular,
- Gecikmiş gelişim.
Oyun Terapisi Faydaları Nelerdir?
Oyun terapisi çocukların,
- Özgüvenlerinin artmasını,
- İçsel çatışmalarını çözmelerini,
- Problemleri davranışlarının azalmasını,
- Davranış ve düşüncelerini kontrol edebilmelerini,
- Yaşadıkları sorunlar ile ilgili çözüm üretebilme yeteneklerini,
- Duygularını ifade etmelerini,
- Sosyal becerilerini geliştirmelerini geliştirmelerinde katkıda bulunur.
Oyun Terapisi İçin Gerekenler Nelerdir?
Oyun terapisi için içinde çocuğun kendini huzurlu, rahat ve güvende hissedebileceği, oyun terapisine özgü oyuncakların, malzemelerin ve oyunların bulunduğu bir oyun odasında olmalıdır. Oyuncaklar çocuğun ilgisini çekebilecek oyuncaklar olmalıdır ve gerçek hayatı yansıtabilmelidir.
Oyuncak Kategorileri
- Gerçek Hayattan Oyuncaklar: bebekler, hayvanlar, taşıtlar, evler gibi gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek her şeyi kapsar.
- Agresyon Çıkarmak İçin Kullanılan Oyuncaklar: askerler, silahlar, kılıçlar gibi.
- Yaratıcılık ve Duygusallık için Oyuncaklar: kum, oyun hamuru, boyalar gibi
Oyun Terapisi Ortalama Ne Kadar Sürer?
Her çocuğun yaşadığı probleme göre süreç değişiklik göstermektedir. Oyun terapisi genellikle haftada 1 yada 2 kez görülen seanslarla devam eder. Kimi çocukta 10 seans yeterli olur fakat, kimi çocuğun 2 sene boyunca terapi alması gerekebilir.
Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
Oyun terapisti tarafından psikolojinin bilimsel teknikleri kullanılarak ve çocuğun ihtiyacına göre uygulanır. Örneğin, sosyal ilişkilerde yetersizlik yaşayan bir çocuk ile tuvalet alışkanlığı sorunu yaşayan çocuğun sorunları farklıdır. Bu yüzden çocuğa özel bir yaklaşımı gerektirir.
Oyun terapisti seans sırasında çocuğu dikkatle gözlemler, oyunda neye nasıl tepki verdiğine dikkat eder. Eğer gerekirse çocuğun sınırlarını ihlal etmeden küçük tavsiyelerde bulunur, ona yol açar. Çocuk güvensizlik ve korku yaşıyorsa onu teşvik ederek korkusunu aşmasına yardımcı olur. Çocuğun sorunu aşmasını sağlayan bir yerden oyunu başlatır ve çocuğa eşlik eder.